De route begint op de parkeerplaats aan de Boerweg in de gemeente Epe (tussen kruising met Langeweg en veenweg).

Vanaf hier fietsen we al snel de bos in en gaan langs heide velden met mooie vergezichten. Via de Boerweg en en Oranjeweg komen we op de Vierhouterweg. Hier staat bij mooi weer een ijsco boer. Best prijzig maar een goede kwaliteit. Af en toe moet je jezelf natuurlijk even lekker verwennen.

De Vierhouterweg zal u niet verbazen komt uit in het pittoreske Vierhouten. Net voor het plaatje gaan we rechts af. Maar even een uitstapje en een hapje in één van de vele leuke restaurantjes met bijbehorende terrassen zal u verrassen en is zeker de moeite waard.

We komen nu op de Tongerenseweg en komen langs een picknickplek met speelweide. Net even verder staat een wild scherm. In de late namiddag en avond, wanneer de dieren op zoek gaan naar voedsel en de dekking verlaten, is de beste tijd van de dag om wild te zien.

Vlak na het wildscherm staat een gedenkteken. Deze is hier neergezet ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers uit het verscholen dorp. Deze duidt ongeveer de plek aan waar het drama zich heeft afgespeeld.

We gaan verder en komen op de Pasopweg. Waar we rechts richting het verscholen dorp gaan. Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de oorlog.

Het dorp werd in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 Joden te vinden. Het bestond uit een aantal primitieve hutten, half ingegraven in de grond. Nu staan er nog drie nagebouwde hutten. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS'ers die aan het jagen waren. Acht van de 86 werden gevangengenomen en op een later tijdstip gefusilleerd, 6 personen werden aan de Tongerenseweg gefusilleerd en 2 onderaan de heuvel bij het kamphuis De Paasheuvel. De rest wist te ontkomen.

Na het verborgen dorp wacht nog een mooi stukje natuur. Wellicht het mooiste stukje van de fietsroute. We gaan verder en komen op de Gortelseweg. Via het van manenpad de tepelbergweg komen we weer uit op de boerweg en bij de parkeerplaats.

Stacks Image 244
gegevens fietsroute
afstand: 20 km
hoogte verschil: 335 m
start route
parkeerplaats aan boerweg in Epe.
coördinaat: N52 20.262 E5 55.716
downloaden gps bestanden
. gpx file fietsroute verloren dorp
http://veluwe-gelderland.nl/veluwe/
.gdb file fietsroute verloren dorp
http://veluwe-gelderland.nl/veluwe/