HAGEDOORNSPLAATSE

leegVeluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse


In het buurtschap Zuuk bij Epe bevindt zich het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse. Het Veluws Streekmuseum bestaat uit twee onderdelen: de boerderij uit 1715 en de kapschuur waar wisselende tentoonstellingen te bezichtigen zijn.
De bezoekers worden vanaf de parkeerplaats naar de kapschuur geleid. Daar zijn de kaartverkoop en de sanitaire voorzieningen. Er zit een lift in het gebouw voor rollatorgebruikers en rolstoelen.
In de kelder is een zgn. open depot ondergebracht. Voor de bezoeker zal een bezoek hieraan een feest der herkenning zijn. Op de eerste verdieping bevindt zich een vitrine met een jaarlijks wisselende klederdrachten expositie. Andere vitrines geven een beeld van de omgevingsgeschiedenis. Op de tweede verdieping bevindt zich een theeschenkerij met 50 zitplaatsen die voor lezingen en vergaderingen verhuurd kan worden. De derde verdieping van de kapschuur wordt gebruikt voor wisselexposities met werk van onder andere kunstenaars en verzamelaars.
De rondleiding begint buiten op het erf. De boerderij is een hallehuis en de inrichting van de oude stijlkamers, de opkamer en de deel geven een goed beeld van het leven rond 1900.
Het terrein om het museum is volgens oude gebruiken in gericht. In de wagenloods en op het erf staan werktuigen en gereedschappen van vroeger; waar werden ze voor gebruikt en op welke manier werden ze voortbewogen?
Er is een moestuin waar enkele 'vergeten groenten' worden verbouwd. Her en der staan op het terrein oude hoogstamfruitrassen, zoals appel, peer en pruim. Een kruidentuin en een bloementuin zijn van belang voor de bijen. De imkers hebben achter op het terrein hun bijenkorven geplaatst. In de zomer is het interessant om hier een bezoek aan te brengen.
In de museumwinkel worden souveniers en producten uit de regio verkocht.

Stacks Image 134
close
Get Directions to Our Location
  

Hagendoornsplaatse


Ledderweg 11
8161 SZ EPE
0578-627162
www.hagedoornsplaatse.nl