OPENLUCHT MUSEUM

Volop leven

Het Openluchtmuseum vangt geschiedenis. In monumenten, authentieke voorwerpen en ware verhalen.We nemen u mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Er is volop leven in het museum. Op de boerenerven en in de huizen, in bedrijven, het boerencafé en de winkeltjes.

Stadsgeschiedenis

De statige gevels van de Amsterdamse Westerstraat, herbouwd in het museum, verbergen een uniek stuk stadshistorie. Drie kleine woningen,in de18e eeuw gebouwd voor arbeiders die naar de stad trokken. In het museum laten we zien hoe ze vervielen tot erbarmelijke krotten aan de 'achterkant' van de stad. Sloppen die tot het begin van deze eeuw werden bewoond door de allerarmsten.
In de Amsterdamse panden proeft u de sfeer van een Iordanees café,u ervaart de bedrijvigheid van de buurt
in het postkantoor en in het 'Turkenpension'ziet u hoe gast arbeiders in de jaren zeventig hun intrek namen in een voormalige behangerszaak.

Landschap

Het museum was tot de opening in 1918 onderdeel van landgoed De Waterberg. Een landgoed met een bijzonder landschap van heuvelachtig terrein, verrassende hoekjes, vele beuken en dennen en een boerderij. Na de opening heeft het museum in bepaalde opzichten ingegrepen, bijvoorbeeld door de aanleg van de kruidentuin en kwekerij. Voor een groot deel zijn de kenmerken van het landgoed bewaard gebleven.

...en dieren!

U ziet in het museum op de meest uiteenlopende plekken dieren. Het museum probeert een beeld te geven van de zeldzame huisdierrassen in Nederland. Tijdens uw bezoek zult u zeldzame koeienrassen zien, maar ook oerhollandse kippen en konijnen. Wie een eindje het bos inloopt, ziet vele soorten vogels, waaronder de bonte specht, winterkoninkjes en zelfs buizerds. In de kruidentuin op een zonnige dag ziet u binnen de kortste keren 30 soorten insecten.

Stacks Image 134
close
Get Directions to Our Location
  

Nederlands Openluchtmuseum


Schelmseweg 89
6816 SJ ARNHEM
www.openluchtmuseum.nl