PLUIMVEE MUSEUM

Er is in Nederland maar één museum over de geschiedenis van kip en ei. En dat museum staat, hoe kon het anders ,in Barneveld ,bakermat van de Nederlandse Pluimveehouderij. Tijdens een wandeling in de uitgestrekte hoendertuin ontmoet u de pronkstukken van Nederlandse hobby fokkers: 20 Oudhollandse rassen waarvan de naam vaak de herkomst verraadt, bijvoorbeeld het Drentse Hoen, de Nederlandse Uilebaard, Welsummers, Brabanters en natuurlijk de wereldberoemde barnevelders. In de expositieruimte is één van de antieke broed- machines de hele zomer in bedrijf. En u kunt als bezoeker het donzig resultaat niet alleen zien, maar ook vastpakken. Vooral voor de kinderen een onvergetelijk moment.

Het kuiken komt uit het ei, dat kunt u met eigen ogen zien in het museum. Maar hoe groeit het ei in de kip? Hoe ontstaat een windei? Of een dubbeldooier? En kan een witte kip een bruin ei leggen? U ziet en hoort het allemaal in het Nederlands Pluimvee museum! Ook een boeiend verhaal is het ontstaan en de ontwikkeling van de bedrijfspluim veehouderij. Van enkele tientallen op het boerenerf rond- scharrelende kippen tot moderne geautomatiseerde stallen waar ook het welzijn van de dieren in toenemende mate aandacht krijgt.

De ontwikkelingen in de pluimveehouderij gaan door. Zo is er het afgelopen jaar een heel nieuw staltype in gebruik genomen: het Rondeel. Een bijzonder diervriendelijk onderkomen voor legkippen waarvan in het Pluimvee museum een schaalmodel te zien te zien is.
Stacks Image 134
close
Get Directions to Our Location
  

Pluimvee museum


Hessenweg 2a
3771 RB Barneveld
www.pluimveemuseum.nl